måndag 5 april 2010

Första 'arbetspasset' avklarat.

Nu är första 'arbetspasset' i växthuset klart för idag, har ägnat mig åt att skola om olika sorter av Rönn och en låda Naverlönn (Acer campestre) till egna krukor. Tänker att perenner är ju mer tåliga med svala nätter mot vad ettåriga växter är, så då får dom flytta ut först.Nu fick man lite ny plast under lysrören så då skolades även 'Änketårar' ( Tinantia erecta) om till egna krukor. Då dom gror blir plantorna väldigt långa och 'rangliga' så man får 'skruva' ner stjälken i krukan medan man fyller på med jord, det går bra eftersom hela stjälken fram till hjärtbladet är ju rotbildande.Efter flera vändor fram och tillbaka är nu alla sådder som stod under huset utburna färdigt, vågade ju inte bära så många krukor åt gången, man kan ju tappa allt så det var inte mycket annat att välja på.

Har även skrivit ut mina anteckningar och gjort ett häfte och tagit med till växthuset, det blev 12 sidor totalt med information om årets sådder. Har sedan flera år tillbaka tagit för vana att skriva vad jag frösår, hur jag gör, var krukan ställs, när det gror och när det blev omskolat. Med små enkla anteckningar kan man sedan 'justera' både såmetoder och såtider då man har något att titta tillbaka på. Ser att mina papper från 80-talet även innehåller hur många plantor som blev omskolad av varje sort men det antecknar jag inte idag.


Har 'tjatat' på alla mina vänner att göra anteckningar och jag vet att en del har tagit fasta på uppmaningen och är glad över det nu, så det är aldrig försent att börja.
                     
                                 Ha en bra kväll!


4 kommentarer:

 1. Margareta, Umeå6 april 2010 10:33

  Guuud vad du är duktig. Det där med anteckningar är nånting att drömma om. Jag är för lite strukturerad för det.
  I år tänkte jag att jag skall vara mycket påpasslig med omskolningar, inte låta plantorna få rotsnurr osv... Skolade om en Campanula takesimana
  'Elisabeth' för andra gången. Oh boy, två lådor blev fem !!!! På det här viset är växthuset fullt på en vecka!!! Jag som drog en lättnadens such för några dagar sen och tyckte jag hade gott om plats.
  Men det är i alla fall skitkul med odlingen. Kram.

  SvaraRadera
 2. Visst är det väl underligt att man tycker att man har sååå gott om plats och plötsligt så har man plantor överallt och ingenstans att sätta dom =)
  Men roligt, ja, det är det!

  Ha ne! och hälsa!

  SvaraRadera
 3. Ohhh! Vilken duktig "flicka"! Så himla ordningsamt! Annat är det med mig - ingen ordning alls och jag trivs verkligen inte med det. Jag får liksom inte till det utan har anteckningar överallt och därmed ingenstans!
  Jag behöver gå på kurs hos någon! Anja

  SvaraRadera
 4. Du är snäll du Anja som kallar mig flicka =)
  Att jag antecknar är mycket för att man ska komma ihåg från år till år vad jag har lyckats eller misslyckats med. Gillar inte att misslyckas så jag prövar tills jag får fröna att gro. Har man då skrivit hur man gjort förrut försöker man på ett annat sätt nästa gång.
  Sen tycker jag det är ganska kul att ha kvar =)

  SvaraRadera

Jag blir så glad över att du tar dig tid för att skriva en kommentar. Tack!