tisdag 1 februari 2011

Bäckanemon – Anemone rivularis – frösådd.

Vet faktiskt inte riktigt hur det är med Anemone rivularis och Anemone leveillei. Har frösått frön från bägge sorterna men kan inte så så stor skillnad på de vuxna plantorna.


Ställde frågan på STA:s forum och fick svar av Hubert Agback.
 Har kopierat svaret 'rakt av' 

"Flora of China ser A. leveillei helt enkelt som en synonym till A. rivularis ssp. rivularis.

Beskrivningar av A. leveillei på nätet kan vara sinsemellan ganska olika, men i säkrare litteratur anges att blommorna är stora (ca 38 mm i diameter i originalbeskrivningen) och med en rosafärgad baksida på rent vita sepaler ("kronblad"). Blommornas storlek och färg är mycket varierande i A. rivularis men exemplar med blåaktig baksida har namngivits helt riktigt som A. rivularis i trädgårdslitteratur men detta är endast en av många olika former.
 I naturen finns en kontinuerlig variation som omfattar "typisk" A. rivularis och "typisk" A. leveillei och dessa former kan därför inte särskiljas botaniskt utan heter A. rivularis ssp. rivularis båda två. Det är att hoppas att någon kunnig person namnger vad som nu kallas A. leveillei med ett sortnamn eller hellre gruppnamn så blir ordningen återställd. Tills vidare får man väl använda namnet A. leveillei fast det är förstås ett diskutabel lösning såvida man inte på allvar menar att förkasta Flora of China i detta fall."

Det är inte underligt att man som amatör blir förvirrad. Vet nu att till sommaren ska jag verkligen studera mina plantor.

Nu till frösådd!
Både Bäckanemon och Glansanemon trivs i halvskugga i fuktbevarande men väldränerad jord. Här blir dom mellan ca. 40-50cm. hög, blommar som bäst i juli. Väldigt vacker med sina vita kronblad och blåfärgade ståndarknappar, baksidan lavendel/rosa.


 Glansanemone – Anemone leveillei kan gro utan kylbehandling enligt vissa såråd men har aldrig prövat så jag har ingen erfarenhet.

 Frösår i såjord slutet av jan/början på feb. Fuktar jordytan lätt, sådden får stå inne ett dygn så fröna får dra till sig lite fukt.
 Absolut enklast är det att ställa ut sådden och låta den påverkas av väder och vind. Det gror ute under våren, passa mot torka då solen börjar skina.

 Mina krukor har fått stå i det svala utrymmet som håller +-0,0º-+4,0º fram tills växthuset öppnas i slutet av mars/början på april. Där gror fröna inom ca. 1v.
 Skolar om med 1 planta/kruka efter det att första karaktärsbladen har vuxit ut.

 I slutet av juni har plantorna vuxit så mycket att det går att plantera ner dom i rabatten.
Börjar blomma året efter sådd, fröar av sig i rabatten men lätt att rensa bort de plantor man inte vill ha kvar.

Vackra eller hur?

Ha en fin tisdag och start på februari månad! 

17 kommentarer:

 1. Dom gillar jag!Anemoner är så fina :-)Har en del frösådder som jag fått förra året som aldrig blommade.Blir spännande i vår att se hur de ser ut!
  Kramar från mig!

  SvaraRadera
 2. Hej Helena!
  Ja, jag gillar också Anemoner, lycklig ägare till flera olika sorter :=)
  Dina plantor kommer att blomma fint till sommaren.

  SvaraRadera
 3. Hejsan!
  Tack för sårådet. Ska testa att så lite olika Anemoner nu i vårvinter och hoppas på det bästa!

  ha en trevlig första februari!

  SvaraRadera
 4. Så vackra de är! Anemoner är en av mina favoriter men har inget i trädgården - än. Kanske vågar jag mig på efter ditt inlägg.

  SvaraRadera
 5. Vad intressant. Väldigt vackra. Ha en fin fin kväll/Gela

  SvaraRadera
 6. Margareta i Umeå1 februari 2011 kl. 17:54

  Hej Helen. Vilken tur jag har. Fick A. rivularis med Konnässörsklubbens fröer i dag. Blir intressant att se hur den ser ut.
  Jag fick även fröerna från STA så nu blir det till att sååååå! :)
  Måste än en gång säga hur glad jag är över din blogg!! Du är bäst! Kram.

  SvaraRadera
 7. Jättefin anemon! jag fick frö från STA till Anemone multifida ´Major´och funderade just på hur den ska gro, men jag gör som du gjorde med din bäckanemon.

  SvaraRadera
 8. Vilka fina anemoner.
  Jag skall försöka få tag i frön och prova den.
  Tack för sårådet.

  Ha det gott
  kram/Gunilla

  SvaraRadera
 9. Tack för alla härliga växter som du visar. Vilka vackra Anemoner, en sak till att skriva upp på min egen önskelista inför sommaren.
  Ha en bra kväll, / Hans

  SvaraRadera
 10. Hej Helen!
  Hoppas strumporna dina torkat nu!
  Undrar om jag inte fick med någon av de anemonerna på Sta-listan. Måtte påsarna komma snart. Är lite frustrerande att läsa om "alla" som berättar att de kommit, men den som väntar på något gott ;)))
  Ha en fin kväll!
  /Anette

  SvaraRadera
 11. Hejsan alla!
  Vad bra att mitt såråd om Anemonen kom nu då fröna börjat droppa in i brevlådan.
  A.multifida har jag frösått och även dom fröna behöver en kylperiod för att gro.
  STA:s frön kommer nog vilken dag som helst nu. Har mailat Göran eftersom jag misstänkte att min beställning var försvunnen. Allt var i sin ordning och han mailade mig vilka frösorter jag kommer att få... är sååå nöjd.

  SvaraRadera
 12. Mycket vackra! Dessutom har jag anammat dina såråd och ska försöka använda mig av dom nu när jag ska så min "fådda" perennfrön. Tack!

  SvaraRadera
 13. Hej Susie!
  Roligt att mina såtips kan vara till hjälp :=)

  SvaraRadera
 14. De är ju så fiina!
  Och perfekt att hitta dessa såråd när jag nu fått rivularis-frön via STA. Skall försöka fåt till sådd nu i helgen! /Marie B i Gbg

  SvaraRadera
 15. Man har alltid tid med det man är intresserad av ;)
  Jag fick också en påse Rivularis idag - av en väninna, så jag googlade lite och hamnade här...Roligt !!!!
  Har både vita och blå anemoner sedan tidigare och har i år sått "lurviga frön " - som jag tydligen skall stratifiera...Funkar det så är jag mycket tacksam...
  Sådd-kramar till alla medsystrar- och - bröder !!!!
  Marianne

  SvaraRadera
 16. Den här vill jag få tag i!! Har inga bra utrymmen själv för sådd, men kanske kan man hitta i någon plantskola... Skulle bli ett fint tillskott i skuggrabatten!
  /Kitty

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej och Välkommen hit Kitty!
   Ja, Bäckanemon är en vacker växt och det är inte helt omöjlig att få tag i en planta hos någon välsorterad plantskola.
   Lycka till!

   Radera

Jag blir så glad över att du tar dig tid för att skriva en kommentar. Tack!

Åren går fort!

Tänk vad åren går fort!  Snart 5 år sedan vi flyttade till det här hyreshuset med egen ingång, stor altan på framsidan och balkong med möjli...