söndag 11 april 2010

Vårens första fjärilar!

Idag var det gott om sällskap i växthuset, många spindlar och en svärm av fjärilar som kom in genom takluckorna som stod vidöppna. Det var nästan obehagligt då det var så många som flög omkring och jagade varandra, jag fick faktiskt ducka, en fångade jag på bild.Det var varmt och skönt att sitta och skola om plantor, fick ganska många sorter omskolade bla. så fick Primula florindae x secundiflora egna krukor efter att ha varit bredskolade ett tag. Vet absolut inget om den Primulan och hittar ingen information heller, ska bli spännande att se längre fram.


Medan jag skolade om Petunior minns jag så väl hur jag lovade mig själv förra sommaren att inte fröså sådant i år. Man blir så vansinnigt kletig och smetig då man plockar bort döda blommor och det får man ju göra varje dag. Sen går man och köper frön... och inte minnas man några löften då inte!!!
Fyra sorters Petunior har jag frösått och tre olika sorter har jag köpt som pluggplantor!!
Det är faktiskt inte klokt, nu får jag plocka hela den här sommaren också!

Gav faktiskt mig själv samma löften angående Tobaksplantor, man blir kletig och smetig och det ska plockas jämt.... Har försått tre olika sorter!
Minnet är kort!


                  Var rädda om varandra!

                        Trevlig kväll!
6 kommentarer:

 1. En nässelfjäril, eller flera! Vilket underbart vårtecken! Spinden var dock inte lika mysig!

  SvaraRadera
 2. Hahaaa, gillar du inte spindeln? Den är ju sååå fin!

  SvaraRadera
 3. Gott om nässelfjärilar här också. Nässelbeståndet börjar grönska så snart finns det mat till en ny genetation.
  Petunia! Hade också lovat något, glömde bort löftet och här står jag nu med två sådder!

  /Anette

  SvaraRadera
 4. Hej, hej!
  Nu är det härliga tider och jag slog upp i min eminenta 346 sidiga bok Primula av John Richards din vivahybrid.
  Båda föräldrarna är alpina vivor.
  De får aldrig torka ut och jorden skall vara (kalkhaltig?)näringsrik och humusrik, men väldränerad i flytande skugga. Blommorna är av den där "slokande" och klockformiga varianten och bladen är städsegröna och tandade. P.secundiflora kan få uppemot 90 cm höga blomstjälkar, men variationen på storleken tycks vara väldigt stor. Denna kinesiska primulahybrid kan bli gammal om den hamnar rätt i trädgården.
  Det finns så mycket att säga om den och jag hinner just nu inte ens läsa allt (är långsam på engelska), men huvudsaken är att du planterar den rätt, eller hur?
  Sen MÅSTE jag får vara fräck och fråga dig om jag kan få byta eller köpa ett par tre av dessa plantor?
  De lite roliga bytesplantor som är i det skicket att det går att packetera dem och skicka iväg är
  1) eldkrasse 2) Geranium palmatum 3) Salvia guaranitica 'Black and Blue' (samtliga dessa tre måste du nog odla i kruka och övervintra frostfritt och ljust.
  Dessutom har jag en grusviva, Androsace albana som nu bör vara i blombart skick. Sådde den för två år sedan. Den är två-årig och måste sås om varje år för att få blommande ex varje år - men det är den absolut värd. Lätt att så. Om du går in på min blogg och klickar på rubriken Några växter på berger så ser du bilden på den./Anja

  SvaraRadera
 5. Tack snälla Anja för att du tog dig tid att ta reda på information om Primulan =)
  Då har jag ju de rätta förutsättningar för att den ska trivas i mina rabatter.
  Jag skickar mer än gärna några plantor till dig, själv skulle jag bli glad över en planta av Androsace albana och skulle inte säga nej till en rotbit av Eldkrassen heller.
  Maila mig på: 37nyman&telia.com
  (byt ur & till @)

  SvaraRadera
 6. Haha! Likadant här med alla dessa frösådder. Skulle INTE så så mycket tomater i år hade jag lovat mej själv.... De tar sig ju så himla lätt, och man vill ju prova många sorter...
  Hej hej
  /Ann Marie

  SvaraRadera

Jag blir så glad över att du tar dig tid för att skriva en kommentar. Tack!