Har förstått att många upplever det svårt att fröså och få vuxna plantor av Meconopsis bailey – Bergvallmo.
Här kommer en beskrivning om hur jag gör men, det finns flera olika sätt, det viktigaste är att man hittar ett som fungerar och passar sina egna förutsättningar.
Frösår i december.
Fuktar såjorden lite lätt och frösår så glest det går.
Använd stort odlingskärl ifall det är många frön så det finns gott om plats för fröna att gro, liten kruka till mindre mängd frö.
Fröna är ljusgroende så täck ej med jord ev. endast med vermiculit.
Täcker sålådan/krukan med plastfilm som har små lufthål i.
Sådden får stå inne ett dygn sedan ställer jag krukan i ett mörkt utrymme där temperaturen pendlar mellan +-0,0º-+4,0º.
Man kan även dra en plastpåse över krukan, ställa ut och skotta snö över.
Låt sådden stå i skuggan, passa med vattning under våren, och invänta att det ska gro.
I januari tar jag fram krukorna och ställer dom under växtbelysning i garaget där tempen ligger runt ca. +10º, det börjar gro inom ca. 2-4v.
Vänder plastfilmen ofta för att kondensen inte ska skada bladen och det ska ruttna.
Då karaktärsbladen utvecklas tar jag bort plastfilmen helt.
För att Bergvallmons rötter ska utvecklas bra bör plantorna ha svala nätter och varmare dagar, det får dom genom att växtbelysningen släcks och tänds.
Nu är det mer 'noga' med hur man vattnar de pyttesmå plantorna.
Undvik att vattna direkt 'på' utan vattna runt omkring eftersom Bergvallmo har känsliga rothalsar och kan ruttna bort lätt.
Skolar om ganska snabbt, redan då de första riktiga bladen (karaktärsblad) har vuxit till sig ordentligt. Man ska plantera ner en och en men jag föredrar ca. 3 plantor/kruka eftersom det blir stora härliga plantor med många blomstänglar fort.
Efter det att Bergvallmon har planteras i egna krukor vattnar jag runt krukans kant och jorden, aldrig nära plantan.
Mitt växthus öppnas oftast i månadsskiftet mars/april och då flyttas alla plantor dit, krukorna ställs där det är som mest skugga och svalast, gillar inte att ha 'gassande' sol på sig.
I början på maj är det oftast varmt dagtid och då ställer jag ner krukorna i frigolitlådor och låter allt så ute i skuggan, lyfter in lådan nattetid igen.
Nu växer Bergvallmons plantor sig stor och fin.
Är färdig för utplantering i rabatten som bör ligga i halvskugga och ha fuktig men väldränerad jord.
Har använt mig av samma metod med gott resultat till frösådd av bla. M.horridula, M.racemosa, M.napaulensis, M.pratti, M.paniculata, M.grandis, M.integrifolia m.m.
Använder mig av vermikulit att täcka alla frön med som är ljusgroende, det hjälper till att bevara fukten bättre och såytan/jorden inte torkar ut så fort, sen täcker jag även alla sådder med plastfilm som har stuckits med små lufthål i, vänder plastfilem ofta så sådden/fröna inte möglar.
Hoppas att min beskrivning kan vara till hjälp.
Lycka till!
Hej, tack för din beskrivning av frösådd. I flera år har det varit min trädgårdsdröm att lyckas så meconopsis. Nu har jag dock just köpt 2 st plantor som båda har blomknoppar :) Ska plantera dem i ett läge där jag hoppas de ska trivas och överleva. Stämmer det att de kan fröså sig om läget är gynnsamt? Har du varit med om det?
SvaraRaderaNästa vinter testar jag kanske att fröså...
Hälsn från Ulla-Stina i Alingsås
Hej Ulla-Stina!
SvaraRaderaSer att du har skrivit denna kommentar den 23 maj och jag ser den inte förrän idag! usch, så förskräckligt! Hoppas du ursäktar min dåliga koll.
Jadå, hos mig fröar det av sig och blir nya små Bergvallmon varje år som jag kan gräva upp och plantera där jag vill ha dom.
Du ska inte ge upp egen sådd, du lyckas till slut ska du se :=)
Håller tummarna!
Sitter vid datorn och kollar lite överallt på trädgårdssidor. Då hittar jag det här!! Så fint med alla dina underbara bilder! Frösådderna dina verkar vara helt proffsiga. Du lyckas med allt!
SvaraRaderaHoppas vi ses till sommaren.
Inger i Stugun
Lysande beskrivning, Nu kanske jag äntligen kan lyckas! :)
SvaraRaderaÄr det viktigt att ta bort plasten så tidigt? Kan det inte vara bra att ha den kvar så man slipper vattna så ofta, de är ju känsliga för vattning.
SvaraRaderaRisken är att det blir för fuktigt för bladen och allt ruttnar bort eftersom det bildas mycket kondens under plastfilemn.
RaderaTack för svar. Mina små växer ute direkt på växtplatsen (sådde i höstas) med byggplast över. Nu undrar jag om nattfrosten kan ta dom om jag tar bort plasten så dom står helt oskyddade.
RaderaHej undrar när du sätter ut dina sticklingar i det fria. ? Mvh Marcus
SvaraRaderaHejsan Marcus!
RaderaKul att du har hittat hit. Välkommen!
Redan under sensommaren är plantorna stora nog för att planteras ner i rabatten.
Kolla gärna även inlägget Bergvallmo - experiment 2 så får du se bild på hur stora dom hinner bli.
Kunde tyvärr inte hitta bilden. Har du många blå berg vallmo var har du dem i din trädgård ? Hur gjorde du med dränering ?tack för snabbt svar . Mvh Marcus
SvaraRaderaJo, det finns gott om Bergvallmon i trädgården, blå, vita och violetta.
RaderaSedan blir det vid frösådd lite variationer på blommornas färg på avkommorna.
Alla växer i halvskugga/skugga i fuktig men väldränerad jord i lite upphöjda rabatter.
Har du möjligt vis vit eller violett berg vallmo och i sånt fall kan jag köpa det av dig mvh Marcus
SvaraRaderaNej tyvärr så har jag inga frön kvar av någon färg alls.
RaderaTack för initierad info :)
SvaraRaderaTack för det här, nu kanske jag äntligen kan lyckas! Jag har inte haft några problem att få fröna att gro, men sedan dör de bara. Ska vara försiktigare med kondens och vattning! Mvh Sofia
SvaraRadera