söndag 25 juli 2010

Dag 4 i Lettland.

Tidig frukost för att fort komma iväg, vi skulle besöka Liljeförädlaren Andris Krumins trädgård i Smiltene.
Ute visade temperaturen på +30ºi skuggan, så det var till att köpa vatten med sig så man hade under dagen.
Det var en bit att köra, totalt åkte vi ca. 80 mil under våra dagar i Lettland.
Vi färdades mycket ute på landsbygden och jag kunde se att i dikerna växte det gott om Åkervinda och Gullris. Av djurriket såg vi mängder at Storkar. Husägarna hade byggt upp en konstruktion av telestolpar som sedan Storken kunde bygga bo på högst upp, kanske för att hålla sin egen skorsten på huset fri.
Inne i städerna fanns det gott om stora Hästkastanjer där alla hade drabbats av sjukdom, bladen var bruna och skrynkliga. Efter att ha läst lite på internet har jag förstått att Hästkastanjerna har drabbats av kastanjeminerarmalen, en sjukdom som även finns i Sverige sedan sju-åtta år tillbaka.
Framme i Smiltene pågick någon form av firande i staden, det var marknad och folkdans.

Vi passerade marknaden fort för vårt mål var att besöka kyrkan där det pågick en Liljeutställning som Andris hade arrangerat. Liljor i långa rader stod uppställda efter bänkraderna väl märkat med namn.

Svårfotograferade på grund av ljuset i kyrkan men väldigt bra att få se Liljorna i blom eftersom en beställning skulle lämnas till Andris för leverans i höst.
Vacker altarring där bundna binderier av Liljor fanns uppställda.Vägen hem till Andris var smal, lång och full av sly. Vår chaufför Gunnar blev tvungen att gå framför bussen med sekatör och häcksax för att röja vägen.

Vid vägens slut bodde han i ett vackert grånat hus med sin fru, inbäddat med grönska och Stockrosor i rabatten.
 
Sagolikt!
Här står Andris själv bland Liljorna för att hälsa oss Välkommna.

Flera växthus fyllda med Liljor av alla de slag,

jag såg några riktiga 'godingar' men dom var inte till salu.


Lilium 'Ciganiete' fick vi beställa.

Åter igen markytor stora som flera fotbollsplaner med Liljor,

att en Lilja kan bära så här många klockor är otroligt.

Gula av frömjölet både på kläder och kropp satt vi sedan under ett träd och svalkade oss med Hagtornsdryck som dom bjöd på. Första gången jag drack det, syrligt och gott.
Efter luch som vi åt på ett trevligt ställe var det dags för sista besöket under vår resa, vi skulle hem till den kände löksamlaren Janis Ruksans.

Janis berättade att hans inresse för växter väcktes redan vid 13-års ålder. Han fick 'slåss' mot sin far om odlingsytorna som inte fick vara stora pga. reglerna som rådde då i landet.
Flera lökhus var uppställda, långa rader av sådder,

delvis med utsålda lökar,

utblommade för fröplock,

men en och annan som fortfarande visade sig från bästa sidan.

Fritillaria och Oxalis,

Även lökhus under uppbygnad.

Jag hade förbeställt lökar av Nunneört som var fint förpackade i påsar, det var C.solida 'Maxima' + 'Evening Dream' + 'Vermion Snow' + 'Compact' + 'Beth Evans' + Transylvatica' och 'Sixtus'. Sen köpte även mina vänner Maine och Owe en hel del och eftersom det var många lökar i varje påse gör vi lite byten.
Janis berättade att hans hustru Guna hade börjat en egen verksamhet med försäljning av Hosta, Flox och Liljor, hon hade sin verksamhet på ett annat ställe så vi for dit.
Här samsas Flox och Iris tillsammans,

Liljor i mängder.

Här tog batteriet slut i min kamera, 'reservkameran' fanns kvar på hotellet. Men det fanns ett område med många olika sorters Hostor, allt från meterhöga till några centimeter. Janis och Guna grävde upp det vi ville köpa, för min del blev det Hosta 'Sagae' + 'Snowden'och 'Big Daddy', alla tre sorter väldigt storvuxna och kommer att ta gott om plats.
Jag köpte även deras gemensamma katalog ifall man kommer på att man 'behöver' något mer, för den som är intresserad kan man maila till Janis för att beställa den.

För er som orkat läsa ändå hit ner vill jag bara önska,
Ha en bra söndag! 
                                            

5 kommentarer:

 1. Åhhh vad många fina ställen du får se! Underbara liljor i massor...helt fantastiskt!
  Ha det bra! / Irene

  SvaraRadera
 2. Hej Irene!
  Ja, det var verkligen en trevlig upplevelse, både med möten mellan människor och se alla vackra växter. Gör gärna om resan igen :=)
  Ha ne du med!

  SvaraRadera
 3. Tack för att du berättade och visade bilder. Vad fantastiskt ni haft det. Önskar att jag orkat vara med men nu fick jag låtsas vara med tackvare din berättelse:))

  SvaraRadera
 4. Nog orkar jag läsa allt! När innehållet är så intressant. Och bilden på den där liljan som inte var till salu, mums!!!

  /Anette

  SvaraRadera
 5. Hej Bitte och Anette!
  Roligt att ni orkade läsa allt och uppskattar berättelsen :=)
  Ha en trevlig avslutning på helgen!

  SvaraRadera

Jag blir så glad över att du tar dig tid för att skriva en kommentar. Tack!