fredag 23 juli 2010

Dag 3 i Lettland.

Efter frukosten for vi tidigt iväg, strålande sol från klarblå himmel och +28º i skuggan. Precis utanför hissen på hotellet fanns en dryck-och godismaskin så vi hade alla 'bunkrat' upp med vatten på flaska.
Vi började dagens besök med att fara till staden Pilsrundale som ligger 75km. söder om Riga för att besöka Rundale Palats, ett slott som är känd för sin Barock-och rockokokonst.

Slottet byggdes som sommarbostad till hertigen av Kurland Ernst Johann Biron, efter honom har det varit många ägare. Slottet har även användts som skola och förråd av säd så många rum/salar höll på att återskapas till sitt ursprunglia utseende. Palatset byggdes 1740 och har 138 vackra rum och salar varav ca. 40 är öppna för besökare. Vi hade en väldigt kunnig guide som berättade palatsets historia för oss.
För den som är intreserad kan man ta en virtuell rundtur här

Det fanns även en vacker slottspark fylld av blommande Rosor i alla färger med klippt Buxbomhäckar runt om, men värmen gjorde att det besöket gick fort.Lunchen intogs på en trevlig restaurang i Vecumnieki, det var varmt, trångt men god mat, grillad lax.
Efter luchen skulle vi besöka Liljeförädlarna Ivars Zilgalvis och David Herchbergs. Många kanske känner igen namnen ifall man har skickat efter Liljor via postorder från deras gemensamma företag Liljas.
Ivars mötte upp och vi promenerade den korta biten hem till honom för att se hans stora intresse och odling av Trumpetliljor. Han hade vunnit pris för bästa Trumpetliljan som han stolt visade upp.
Många Liljor hade redan blommat färdigt pga. den extrema värmen som var just då, men i växthusen blommade det för fullt i många olika färger och storlekar.

Har prövat flera olika sorter av Trumpetliljor i min trädgård, det fungerar högst 2-3 år sedan syns dom inte mer, därför avstod jag från köp.

Men nog är dom vackra.
För att komma hem till David måste vi ta en liten promenad genom parken, för många tog orken slut och några stannade kvar vid bussen.
Just nu +33º i skuggan och strålande solsken.
David hälsade oss Välkommna!

Jag har aldrig sett sådana höga Liljor som jag såg i hans trädgård, dom var drygt 1,90cm, stjälkarna tjocka som tummar och en doft som var bedövande.

Tyvärr hade alla Krolliljor blommat ut men det fanns gott om andra sorter som var i blom,

solen gjorde så att det var svårt att få fina bilder.
 
Hade förbeställt lökar som var packade klart, det var, L.martagon 'East of Eden', L.martagon 'Charming Life' och L.matagon 'The Favorite'. David visade bilder på datorn från olika Krolliljor som han hade fröförökat, alla otroligt vackra. Vi fick en frösådd Krollilja av honom som ska bli spännande att få se blomma.
När vi sedan kom tillbaka till bussen fick vi en överaskning.
 Vi skulle fara till ytterligare ett ställe, helt utanför programmet, men om det berättar jag i morgon.

Ha ne!


                                       

2 kommentarer:

 1. Gassande sol till trots, du har fina bilder ändå! Tack för titten.
  (Har han inga liljebaggar?!?

  /Anette

  SvaraRadera
 2. Hej Anette!
  Jag såg inga baggar hos dessa två men vi kommer att besöka en Liljeförädlare till, där fanns dom.

  SvaraRadera

Jag blir så glad över att du tar dig tid för att skriva en kommentar. Tack!