fredag 11 juni 2010

Nysrot - Veratrum och andra vackra växter.

Eftersom det tar väldigt lång tid från frösådd till stor blommande planta gav jag upp mina sådder efter 3 år och köpte istället färdiga plantor av 'familjen' Nysrot. Hos Rydlinge Plantskola i Skellefteå har jag köpt både Jättenysroten (Veratrum californicum), Vit Nysrot (Veratrum album) och den Svarta Nysroten (Veratrum nigrum).


Alla har fantastiskt vackra blad, den svarta är något 'klenare' i bladen i jämnförelse med de två andra, dom växer i halvskugga/skugga i fuktig men väldränerad jord. Plantorna behöver något år på sig att etablera sig innan dom blommar och tycker inte om att flyttas runt i trädgården. Ska visa bild senare då det blommar.

En annan växt som man gärna kan 'hålla koll' efter är Blå Bergjuvel (Collomia debilis) den har precis börjat blomma nu och blommar sedan resten av sommaren.

Den växer soligt och väldigt torrt, den frösår sig gärna och det är väldigt tur eftersom den annars är ganska kortlivad.
Vackra blad har även Snörutan (Thalictrum filamentosum)


Den får vita blommor, blir ca. 50-70cm, växer i sol/halvskugga, hos mig lite 'klen' så den får ett liten stöd i form av en 'pinne', lätt att fröså.
Såg att solen sken så vackert på den Svarta Klockliljan (Fritillaria camschatcensis) att jag blev 'tvungen' att gå ut bland myggen och slåss för att fota.

vackert eller hur?

                                     

3 kommentarer:

 1. Oj,,,,,,,grönt å skönt.....å riktigt fräck klocklilja :)
  Håkan

  SvaraRadera
 2. Kamtjatkaliljan är mycket vacker! Har några som jag fick av en som hämtat på plats!
  Hur många år, för nysroten, från sådd till blomma är det?

  /Anette

  SvaraRadera
 3. Hej Håkan!
  Klockliljans bestånd växer snabbt och blir stort, kan bli allt mellan 40-90cm. Dom är sååå vackra. Har en lök 'över' ifall du vill :=)
  Trevlig helg!

  Hej Anette!
  Nysrötterna har vuxit i rabatten ca. 3år innan dom blommade för första gången, skulle sedan tro att plantorna var ca. 3-4år vid inköp.
  Sedan gör dom uppehåll vissa år för att istället för blomma komma upp med fler 'stänglar'
  Önskar en Trevlig helg till dig med!

  SvaraRadera

Jag blir så glad över att du tar dig tid för att skriva en kommentar. Tack!