tisdag 1 juni 2010

Lärt mig idag.

Eftersom jag blev så besviken på att Lunddockan blev violett istället för vit som den var frösådd som frågade jag på STA:s forum hur det ligger till.
http://www.tradgardsamatorerna.nu/
Nu har jag fått lära mig att, om den vita Lunddockan växer i närheten av en violett så är det troligt att fröavkommorna blir violetta, men står den vita mer avskilt så är chansen stor att man får rätt resultat från sådden.
Man lär sig något nytt varje dag och det är väl härligt?

En annan sak som jag har lärt mig är att känna igen bladen på Alpflockeln  (Adenostyles alpina) då dom kommer upp ur rabatten på våren.

Det är en växt som vi här uppe i norr köper i Finland, rätt 'svår' att få tag i, en trevlig perenn för lite fuktigare lägen och blommar med violetta flockblommor.
Min köpta planta grävde jag upp av misstag och slängde i en sopsäck vid vårrensningen, trots att jag sökte igenom alla säckar hittade jag den inte.
Vad gör man då? Jo, man köper frön från Jelitto och frösår egna nya plantor.
Utan att bry sig om att rabatten inte är rensad så blommar den tidiga Bergvallmon (Meconopsis quintuplinervia) så fint

Var rädda om varandra där ute!

"Skratta och hela världen skrattar med dig, snarka och du får sova ensam"

                    

6 kommentarer:

 1. Hej,hej!
  Det där med lunddockorna och färgerna stämmer icke hemma hos mig i varje fall.
  Jag hade från början de där smutslila. Sedan sådde jag vita. När de vita väl blev blombara planterade jag dem tillsamman med de smutslila.
  Jag har bara någon enstaka lila kvar medan den vita breder ut sig!/Anja

  SvaraRadera
 2. Hej Anja!
  Låter fint det där med att de vita breder ut sig ;=)
  Har visserligen en sådd till på gång med frön från vit Lunddocka, kanske....med lite tur så!

  SvaraRadera
 3. Bergvallmon ser fin ut. Är den svårodlad?

  SvaraRadera
 4. Hej Laila!
  Nej, den är inte svårodlad, fuktigt men väldränerat, halvskugga. Om den trivs fröar den av sig ordentligt, men det är ju inte till någon nackdel.
  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 5. Intressant det här med att man aldrig kan lita på en växt. Den man tror ska bli vit blir rosa - fast jag visste inte att de kan "smittas" av sina grannar. Spännande. Själv har jag en rosa pion som jag köpte i tron att den var vit. Hur kunde det hända (om det inte var affären som märkt fel)?
  /Stina

  SvaraRadera
 6. Hej Stina!
  Tycker det händer alltför ofta att man inte får rätt Pion, så jag gissar att din var nog felmärkt. Lite trist är det när man köper en viss sort och får sedan vänta ett par år innan den blommar och upptäcker först då att det var fel. Då det gäller Pioner är det nog mer 'säkert' att handla direkt från dom som bara sysslar med det tex. Guldsmedsgården, Pionkungen m.m.

  SvaraRadera

Jag blir så glad över att du tar dig tid för att skriva en kommentar. Tack!