tisdag 28 december 2010

Årets sista frösådder är klara.

 -26º ute just nu, brrr!
I går kom höstens sista frön i jord och krukorna står i det svala utrymme (+-0,0º-+4,0º) fram tills den dag dom ska in under lysrör för att gro.
Det är väldigt många år sedan jag hade så få höstsådder, bara 23 sorter, det är faktiskt ganska skönt.

Har skickat iväg beställningen till Konnässörsklubben.
Det blev betydligt mindre antal sorter beställda mot vad som brukar.
Underligt!?
Vad är det för fel på mig?
Har beställt
Biskopsmössestormhatt - Aconitum episcopale,
Klippakleja - Aquilegia einseleana,
Violklocka - Campanula tommasiniana,
Orrfordriddarsporre - Delphinium orfordii,
Gul Glaciärlilja - Erythronium grandiflorum,
Gul Hundtandslilja - Erythronium tuolumnense,
Lathyrus venetus,
Vipprams - Maianthemum racemosum,
Dårört med gula hängande klockor - Scopolia carniolica f. hladnikiana,
Jättetreblad - Trillium chloropetalum,
Purpurtreblad - Trillium erectum
och
Sommartulpan - Tulipa sprengeri.
 Det var begränsade frötillgångar av vissa sorter så det är inte säkert man får allt.
 Det kostar inget att vara medlem eller beställa katalogen ifall någon har lust.

Ligger efter en hel del med 'nyheter' på hemsidan. 
Text och bilder på frösådder, sommarblommor, perenner, träd och buskar ska läggas in.
Nu i kväll satte jag fart, naturligtvis pågår det någon form av uppdatering så det var stört omöjligt att få något gjort. Får göra nya försök en annan dag. 
Nu visar klockan 'sovdags'
Ha ne!


                                  

14 kommentarer:

 1. Du duktiga odlerska!Konnässörsklubben hade inte så mycket att erbjuda mig i år. Hur tänker du planteringen av "skrikiga" sommartulpanen?

  Några höstfröer har inte jag, men väntar på fröerna från Scottland vilka hamnar obarmhärtigt ut i kylan efter ett dygn i rumsvärmen;))!

  Dina bra såtips är en riktig skola för oss!/Anja

  SvaraRadera
 2. Tänk att vara klar...jag kämpar med att få iväg beställningslistorna innan nyår. Kommer säkert tillbaka igen för att kolla in din frösådd och få lust och idéer till egna.

  SvaraRadera
 3. Har aldrig beställt från Konnäsörsklubben tidigare, igår blev en liten lista klar. Ser att du beställt två av de jag strök i sista genomgången, vi har ändå två gemensamma!

  /Anette

  SvaraRadera
 4. Ibland vissa år blir det mer andra mindre.Men en del frösådder vill man ju ha på 'G'i vår är det ju så kul att gå o kika i sådderna!Glad att jag hittat din blogg för jag inser att du har mycke att dela med dig av!
  Kram från mig!

  SvaraRadera
 5. God fortsättning! Vilka spännande sorter du har beställt, det ska bli spännande att följa! Ska ta en titt på deras frölista nu...
  Hälsningar Åsa

  SvaraRadera
 6. Joho, jag fick också ihop en beställningslista till Konnässörsklubben som skickades i måndags. Det blev bl.a. Clematis pitcheri - Coloradoklematis, Helleborus torquatus - Kragjulros, Fritillaria caucasica - Kaukasisk klocklilja och en Rosenskära med dubbla rosa blommor. Samtidigt postades önskelista till STA. Får man det inte här så får man den där...

  SvaraRadera
 7. Tack snälla du för att du lägger ut alla tips! Kommer att bli en trogen besökare nu under våren. :) Spännande med sommartulpaner - det ska jag spana in.
  Kram,
  Anna-Karin

  SvaraRadera
 8. Spännande sorter du beställde där, får nog gå in och titta på länken jag också, det var några år sedan jag fick katalog i brevlådan nu. Har lite fröer kvar som ska i jorden...kanske i morgon. De jag sådde av dina fröer och ställde ute och tänkte mig att hämta in...he he he...var var det nu jag ställde dem, får väl gräva lite försiktigt med händerna i 50 cm snö, annars gror de väl när det våras. Ha det gott !
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 9. Såå duktig du är!
  Det var flera år sedan jag slutade att så....
  Det blev för mycket.. tog mig vatten över huvudet så jag la ner det.
  Gott nytt år!
  Linda

  SvaraRadera
 10. Oj vilka rariteter du har beställt. Jag har katalogen men någon beställning har jag inte kommit tillskott med.
  Hoppas att du får dina frön och att de kommer upp.

  Önskar dig ett riktigt gott odlingsår.

  Kram/Gunilla

  SvaraRadera
 11. Så duktig du är med dina sådder... imponerande..... Har aldrig beställt från Konnärsörsklubben förut, men jag har bara hört gott om den och just att man kan få tag på ovanligare sorter. Sommartulpan är jag riktigt sugen på. Har inte tänkt på att man kan så den såklart. Var nära, nära att beställa några lökar från Botanicus i våras, men jag hade redan en stoooor order och hade prioriterade några andra dyrare rariteter istället. I många engelska trädgårdarna finns dom röda härligheterna lite överallt. Först tyckte jag att det var kanske inte så passande färgkombinationer man gjort tillsammans med den röda tulpanen, men nu tycker jag det inte längre, Balansen finns där, och sommartulpanen har sin givna plats bland både lila och rosa...... Hur som helst har jag suktat i många år efter att ha ett bestånd sommartulpaner. Blir spännande att se hur du lyckas med sådden....

  Önskar dig ett riktigt gott nytt år Helen!
  Kram Charlotte

  SvaraRadera
 12. Vad spännande du beställt Helen! Scopolian beställde jag också. Camp. tommasiniana såg jag hos Carl-Eric Ericsson i Bruflo och den var så himla jättefin! Lycka till med dina frösådder!

  SvaraRadera
 13. Hejsan!
  Tack för alla snälla kommentarer. Blir så glad över att ni uppskattar min frötips :=)
  Har suttit och skrivit en kommentar till er var och en men... det försvann ut i tomma intet..
  Sta-fröna är bestlld via webben för ett tag sedan, 40 sorter får jag välja, blir spännande att se vad man får.
  Sommartulpanen har jag tänkt mig vid 'foten' av den gulbarkiga Häggen, vitblommande Tibasten och Ginsten.. vilken härlig färgklick!
  Från Botanicus blir det alltid en beställning, men det är dyra lökar så man får välja noga vilka man köper. I våras köpte jag bla. den fyllda och gulblommande svarta Klockliljan (Fritillaria camschatcensis)
  Känns superkul att ni vill komma tillbaka till min blogg för att läsa.
  Tack för det!
  Önskar er alla ett Gott slut och Ett Gott Nytt odlingsår!

  SvaraRadera
 14. För mej är det första gången jag beställer från konnässörsklubben. Ser vi prickat av en trillium båda två. Sen blev det två pionsorter och några perennfrön till. Även boken av Kenneth karlsson "En vandring i Botaniska". Tack för du delar dina erfarenheter med frösådd. Det finns mycket matnyttigt bland allt du skrivit. Och Gott Nytt Odlingsår..... har själv sått lite olika träd och busk frön idag. Mvh Anna i Skellefteå

  SvaraRadera

Jag blir så glad över att du tar dig tid för att skriva en kommentar. Tack!