tisdag 7 december 2010

Alpflockel – Adenostyles alpina – Frösådd

 Alpflockeln - Adenostyles alpina är en växt som är lite svår att få tag i runt mina trakter, men den går att fröså, tänkte berätta om hur jag gjorde.
 
Fröna finns att beställa från Jelitto


 Efter lite forskning på nätet kan man läsa att Alplockeln är släkt med Cacalia och Aster, synonymer är Cacalia alpina, Adenostyles glabra och Adenostyles viridis.

Alpflockeln trivs i fuktbehållande men väldränerad jord i sol/halvskugga, blir mellan 40-60cm hög. Blommar i början av juni och 1-2 veckor in i juli.


Frösådde i början på januari i s-jord.
Fuktade jordytan lätt, täckte fröna med ett tunt lager jord, krukan stod inne i rumsvärme ett dygn så fröna fick dra till sig lite fukt.
 
Fröna behöver en kylperiod för att gro och enklast är att ställa ut sådden på ett skyddat ställe och låta fröna påverkas av väder och vind.
Passa mot torka då vårsolen börjar skina.
 Det gror ute under våren.
 
Har ett kallt utrymme där jag kan förvara sådder i en temperatur mellan +-0,0º-+5,0º.
Där förvarades sådden av Alpflockel.
 
 Fröna började gro i mitten av mars i det kalla utrymmet, tog in krukan ställde under växtbelysning och svalt, ca. +15º-+18º.

 
 Tog ut hela krukan till växthuset då det startades upp i slutet av mars, där fortsatte fröna att gro, men väldigt ojämt.
 I slutet av maj skolades dom om med 1 planta/kruka. 
 I början på juli var plantorna stora nog för att planteras ut i rabatten,

 

 
Plantorna växer fort.
Har en vacker randig stam.


 Blommar först året efter sådd.

 Plantorna växte oerhört ojämt, en del stod i stort sett stilla medan andra växte enormt.
 Det dog även många plantor utan att jag kan komma på någon anledning till det.

Avhärdar plantor i frigolitlådor som är stapelbara, lätt att plocka ihop vid kyliga kvällar och täcka den översta med lock,  mattor eller fiberduk.


Ha en fin avslutning på tisdag kväll!
                              

13 kommentarer:

 1. Vilket jobb du och andra som håller på med frösådder lägger ner...helt fantastiskt..jag frösår inget(skäms nästan för att tala om det). För mig blir det att köpa plantor.
  kram

  SvaraRadera
 2. ...precis som MIA är jag urusel på att fröså själv, men i år tog jag åtminstone vara på en del frön och skickade in till Trädgårdsamatörernas fröinsamling.
  Jag har ju rosenflockel, som din flockel liknar bara det att den här blir över 2-2,5 meter hög, men jag tänkte inte på frön från den - dumt!

  SvaraRadera
 3. Men vad du sår :-)Planterar du allt i din trädgård eller?Himla smart det där med frigolit låderna o sen stapla o täcka.Smidigt ju!Snart är det dags för STA fröbeställning.Alltid lika kul!
  Kram fr.mig

  SvaraRadera
 4. Det var en intressant resa att följa med på... Tycker att det är ganska knöligt att så perenner... Men varje år gör jag det ändå... Har ändå på nåt sätt kommit fram till att höstsådd antagligen är det bästa för mig. Såå smart med de stapelbara frigolitlådorna! Jag är usel på att avhärda och gör det ganska bryskt ;-) Temperaturväxlingarna hinner alla plantor bli vanda vid i växthuset när jag slutar med tilläggsvärmen, med det är det där med blåsten som är det värsta. Det blir ju en del lådor att kånka hit och dit.... ;-)

  Kram Charlotte

  SvaraRadera
 5. Hej Helen
  Känns skönt att ha dina fina så- och planteringsråd att gå tillbaka och titta/läsa på vid min premiär av perennsådd, eller!?... den har ju redan börjat om man räknar in höstsådden :)
  Ha det gott

  SvaraRadera
 6. Jag har frösått den också och upplevde också att den gror och växer mycket ojämnt.Fröna var från egen planta ( den vi köpte i Finland) sen har jag faktiskt upptäckt en del frösådder i rabatterna också:)Jag gillar den helskarpt både för, blomman,stamarna och bladen skull, men den vill stå fuktigt den skvallrar om den vill ha mera vatten har jag upptäckt...
  Kul att du ger oss olika frösåddstips här , för tips behöver man även om man är lite van att så frön:)
  Tack för besöket hos mig...mm Mosskonen har fått följa med från förra trädgården och visst gjorde du också en??
  Ha det gott!! Berit

  SvaraRadera
 7. Hej Mia!
  Inte ska man skämmas för att man inte frösår utan köper plantor :=) Det är ju tur att vi alla har olika intressen. Sen tar ju frösådd väldigt mycket tid och det kanske inte alla har hur gott som helst av :=)

  Hej Susie!
  Ja, den är lik Rosenflockeln i blomman. Du får ta tillvara på dina frön nästa höst i stället och fröså.

  Hej Helena!
  Det som blir över av mina plantor säljer jag på olika växtmarknader eller byter vänner emellan.
  Min STA-beställning har jag redan skickat in :=)

  Hej Charlotte!
  Eftersom jag oftast hamnar på flera hundra olika sorter så måste jag använda mig av frigolitlådorna :=) Växthuset är för litet för att rymma allt jag skulle önska.
  Varje år lovar jag mig själv att det inte ska bli så mycket och det är lite svårt att hålla :=) Men jag drar ner varje år på antalet sorter :=)

  Hej Stina!
  Roligt att mina tips uppskattas och kan vara till lite nytta :=)

  Hej Berit!
  Jadå, en mosskon står också på min bro då och då :=)


  Ser ju inte frösådd som ett jobbigt projekt som ska göras varje år utan för mig är det ett sätt att överleva vintern :=)

  SvaraRadera
 8. Vilket fint tips med frigolitlådorna där Helen, det får jag försöka få tag på. Ha en fin dag
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 9. Alpflockeln har jag aldrig stött på, den var ju jättefin! Och vilka vackra, randiga stjälkar!

  SvaraRadera
 10. Nämen vaddå skickat in redan jag har inte fått tidningen än?!STA frölistan hittar jag inte på hemsidan heller...Har du fått den redan?Tacksam för svar!
  Kram fr.mig.
  (lite lätt oroad nu vill ju inte
  missa fröna)

  SvaraRadera
 11. Men nu hittade jag den puh...o tidningen kommer inte än läste jag mig till värst vad jag vart ivrig ha ha
  Kram fr.mig

  SvaraRadera
 12. Hej Helena!
  Frölistan hittar du på STA:s hemsida under rubriken 'Frön' därefter klickar du på frölistan och där är den.
  http://www.tradgardsamatorerna.nu/

  SvaraRadera
 13. Hej Helen, jag kollar ofta på din sida och tänker ta del av dina råd och såtips. Ett problem är att hitta utrymmen med olika temperaturer i vårt hus. Har en inglasad men kall balkong. Har ett kallgarage. Har en källare med kanske 17-18 grader i.
  Får nog börja med utesådder.

  jag har massvis av dina frön som jag ska testa mig fram med.
  Men jag har en fråga. Var har du fått tag i dina frigolitkartonger, jag vill också skaffa mig såna, så praktiskt, både stapelbara och lätta.
  Ha en fin dag/mvh Eva-Lotta

  SvaraRadera

Jag blir så glad över att du tar dig tid för att skriva en kommentar. Tack!

Åren går fort!

Tänk vad åren går fort!  Snart 5 år sedan vi flyttade till det här hyreshuset med egen ingång, stor altan på framsidan och balkong med möjli...