lördag 20 november 2010

Årets perenn 2011.

Årets perenn 2011 är nu utsedd och det blev Blomsterfunkia - Hosta fortunei.
Det är 5 sorter av Blomsterfunkian som perennagruppen ville lyfta fram,
'Aureomarginata'
'Francee'
Gold Standard'
Hyacinthina'
'Patriot'
För den intresserade finns det mer att läsa här,

Gillar Funkia väldigt mycket, den finns i många olika sorter, bladfärger, bladstrukturer, storlekar, sen finns det en för varje läge i trädgården.

Det finns en förening för den som är speciellt intresserad av,
Hosta - Iris- Hemerocallis (Dagliljor)

Ha en trevlig lördag kväll!
Ta hand om varandra!


                                       

9 kommentarer:

 1. Varannan av de fem namnen har jag faktiskt redan, 'Aureomarginata', 'Gold Standard' och 'Patriot'. Hittills har de varit ganska små, men de växer väl till sig.
  En fin lördagskväll till dig också!

  /Anette

  SvaraRadera
 2. Vilka härliga planteringar Helen. Jättefina plantor.
  Tack för att du gjorde reklam för vår specialgrupp HIH. Kanske någon ny kikar in till vårt forum:))

  Trevlig söndag

  SvaraRadera
 3. Hej Helen. Jag gillar också funkia väldigt mycket, kul med fokus på en så vacker växt. Lite ledsamt bara att läsa Eva Robilds inlägg (Med fingrarna i jorden)att det finns en sjukdom som går på funkia, det visste jag inte. Men vet man om det kan man ju skydda sig. Tack för Pulsatillan som du skickade med extra !! Jag hittade den först igår när jag kommit en bit i fröpåsarna med sådden. Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 4. Fina bilder på funkior....gillar också dom, köpte en del nya detta året som ska bli kul att se när de växt lite till nästa år...
  kram

  SvaraRadera
 5. Hej Anette, Bitte, Lisa och Mia!
  Har faktiskt ganska många olika sorter av Funkia, tyvärr så har jag 'tappat' bort namnen ur minnet på de flesta. För mig saknar det betydelse men för samlaren är det viktigt att hålla kolla :=)
  Man upptäcker nog ganska snabbt ifall någon av Funkiorna får virusen och då får man gräva upp och slänga i soporna, inte komposten.
  Varsågod Lisa, det var så lite så :=)
  Ha en fin start på veckan alla!

  SvaraRadera
 6. Bra val tycker jag med Hosta som "årets perenn". Den nämnda ´Francee´är en av mina favoritperenner över huvud taget. Jag har delat och delat och har den på en massa ställen, både soligare och skuggigare och den blir lika vacker överallt. Jag är annars väldigt svag för de enfärgade hostorna, helst med tydliga nerver och allra helst även vågig kant. Då blir jag rent lycklig. I somras var vi i Umeå-gruppen av STA ute på en liten dagstur, och då hittade jag H. ´Niagara Falls´hos Kurt Rydlinge. Den hade jag sökt några år och blev så glad när jag fick köpa en stor planta. Den tycker jag är så jättefin. En annan favorit är ´Sum and Substance´för att den blir stor och vacker även om det är lite torrare och soligt.

  SvaraRadera
 7. Hej Helena!
  Blev tvungen att GOOGLA på H.´Niagara Falls´, den var supersnygg! Något att hålla koll efter till sommaren :=)
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 8. Vilket utmärkt val! Funkia är, jämte olika slags prydnadsgräs, en trädgårdsväxt som jag aldrig kan få nog av! Det finns alltid plats för en till.../Anja

  SvaraRadera
 9. Hej Anja!
  Håller fullständigt med dig om att man alltid har en plats i rabatten för en ny Funkia :=)
  Ha det gott!

  SvaraRadera

Jag blir så glad över att du tar dig tid för att skriva en kommentar. Tack!