måndag 18 oktober 2010

Sådd av Porslinsanemon - Anemonopsis macrophylla.

 Säger det åter igen att, absolut det enklaste man kan göra är att fröså och låta krukan stå ute under vintern. Det krävs ingen passning förrän till våren då solen börjar värma. Då måste man se till att vattna så sådden inte torkar ut.

 Men gillar man att ha lite mer kontroll, man måste ha gott om tid, svala/kalla utrymmen, lysrörsarmaturer, växthus, ja, då kan man pröva den metod jag även använder mig av.
För att plantorna ska växa måste man ha vanliga lysrörsarmaturer som finns att köpa på tex. Biltema, Jula eller begagnade köpta från Blocket m.m. Det kan finnas plats för 1 eller flera lysrör i armaturen.
Lysrören heter Philips TLD 840 eller OSRAM 965, lysrörsarmaturerna får hänga i kedjor så att man lätt kan variera höjden över växterna/plantorna. Ett lämpligt avstånd för lysrör över omskolade plantor är ca. 10-15 cm, sen bör det även vara svalt ca. +15º-18º. Använder samma betäckning på lysrör och avstånd till sådder som drivs upp inne i rumstemperatur i +20º-+25º. Det får lysa ca. 14-16 tim/dygn.
Hyllor och bord  får man försöka anpassa efter vad man har för utrymmen.


Åter till sådd av frön med kort grobarhet.
Jag hade prövat ett flertal gånger sådd av Porslinsanemon men fick inte ett enda frö att gro, fram till den dag jag fick färska frön.
Fröna kom nästan direkt från moderplantan i slutet av oktober. Sådde direkt i fuktad såjord, krukan fick stå ute med en plastpåse över sig både, som skydd mot fåglar och för att behålla fukten.
I mitten av november tog jag in alla höstsådder för att ställa i ett mörkt utrymme där temperaturen pendlar mellan +-0,0º-+5,0º.

Krukorna är täckta med plastfilm för att behålla fukten. Kollar ca. 1ggr/vecka, både för att vända på plastfilmen så att kondensen inte ska bilda mögel på jordytan, att ingen jordyta är för torr eller för att se så det inte har börjat gro i någon kruka.
Tog in sådden i rumstemp och under växtbelysning i slutet av jan. fröna började gro strax efteråt.

 Då fick krukan flytta ut i garaget där tempen pendlar mellan ca. +15-+18º fortfarande under växtbelysning.

 I slutet av mars, början på april flyttar jag ut alla sådder/plantor till växthuset där oftast första omskolningen sker. Så blev det även med Porslinsanemonen, som skolades om med 1 planta/kruka.
 Plantorna blev stora nog att planteras ut under sommaren och året därpå blommade dom för första gången.

 Är man nybörjare med att fröså är det viktigt att man verkligen lyckas för att behålla och fördjupa intresset. Då är inte metoden att ta in och driva upp under lysrör något jag rekommenderar, vänta ett litet tag med det. 
Börja med att använd dig av naturmetoden, fröså, låt stå ute.

Natti, natti!                            

13 kommentarer:

 1. Intressant Helen. Själv har jag prövat "allt", men inte lyckats att få en enda planta (det gör iofs så mycket - jag har redan stora ruggar, men ändå). Jag har prövat allt möjligt (dock inte innesådd).
  Frågan är vad som är "färskt" - det måste väl ändå vara mogna frön? Färska har mina varit på så vis att de har hamnat direkt från planta till kruka./Anja

  SvaraRadera
 2. Hej Anja!
  Ja, med 'färska' frön menar jag mogna, dom ska inte ha legat och torkat i någon påse flera månader för då har dom förlorat stor del av sin kraft.
  I min zon hinner jag aldrig få några mogna frön, men man kan ju låta fröna 'falla' ner och gro under moderplantan.
  Ge inte upp Anja! Man kan försöka igen och igen och igen.....
  Ha en fin dag!

  SvaraRadera
 3. Hej Helen
  Oj oj.. Jag ser att det krävs en hel del för att få till det rätt med både temperatur och ljus. Det blir nog till att testa både det ena och det andra:)
  Jag ser att du använder frigolitlådor(att ha plantorna i) både ute och inne. Är just det något du som rekomenderar är bra att använda? Gör du dräneringshål i botten på den som står ute(jag tänkte om det regnar mycket)?
  Ja ..det var lite funderingar jag hade nu och det lär säkert komma fler ;)
  Ha det gott / Stina

  SvaraRadera
 4. Hej Stina!
  Att det blev frigolitlådor var bara en slump, ICA hade färsk fisk och den levereras i sådana lådor. :=)
  Men dom är bra, lätta att bära, stapelbara, det finns plats för många krukor och det är hål i alla fyra hörn. Man får byta ut lådorna efter några år pga. att dom släpper färg, man blir 'kritad'

  Trevlig kväll!

  SvaraRadera
 5. Oj vad imponerande arrangemang du fått till med belysning och hyllor. Men det gäller ju att ha rätt förhållanden för att lyckas. Ska för övrigt tack vare detta gå ut i soporna och rädda ett plasttråg det legat glass i och som jag inte sett som ett frösåddsbrätte förrän nu!!!
  Hej hej
  /Ann Marie

  SvaraRadera
 6. Hej Ann Marie!
  Ja, man kan använda vilka byttor som helst till frösådd. Det är bara samla så man har en hög redo för framtida frön. =)

  Ha en fin kväll!

  SvaraRadera
 7. Utnämner dig härmed till bloggvärldens främsta frösåddsexpert!

  I år ska jag pröva att så de frön som behöver köldbehandling i plastkrukor och låta dem stå ute under vintern. Funderar på att gräva ner krukorna en bit ner i en av drivbänkarna där jag har sand och sedan täcka med fiberduk. Vad tror du om det?

  Ha det gott!/Laila

  SvaraRadera
 8. Hej Laila!
  Oj, det var en fin utnämning jag fick av dig, du är gullig du, Tack!
  Men jag är övertygad om att det finns fler som kan mycket mer än jag :=)
  Ja, din tanke är rätt, gräv ner krukorna i sanden, då får dom även skydd men också fukt underifrån som gör att det kräver något mindre passning under våren med vatten. Fiberduk över är också bra mot flygade ogräs och nyfikna djur. Man kan även använda klippta bitar av nylonstrumpor, sträck över krukan, knyt fast med ett snöre runt om.
  Använder man sig av oglaserade lerkrukor nergrävd i sand, då behålls fukten bäst. Använder mig av sådana krukor då jag vet att fröna kanske inte gror synligt första året tex. Pionfrön.
  Ha en fin kväll!

  SvaraRadera
 9. Hittade det här när jag sökte på porslinsanemon. Har sett blomman flera gånger på Impecta och tänkte göra ett nytt försök att beställa frö - senast jag testade var de slut. Att jag började söka beror på att jag misstänkte att de nog skulle vara svåra att få att gro. Ska nog göra ett försök i alla fall :)

  Solsken
  //Linda

  SvaraRadera
 10. Äntligen är mina ljusrör på plats. Tack för goda tips och råd. Nu hoppas jag bara att det spirar och gror :)
  Porslinsanemonen har jag ute i snön, men färska frö, knappast...suck...

  SvaraRadera
 11. Sådde i vintras Anemonopsis m. och Trollius c. och ställde lådan med småkrukor ute. När jag skulle flytta på lådan i april, råkade jag välta den.
  Ingen skada skett, men namnskyltar har jag numera ingen nytta av ty alla småkrukor blev huller-om-buller och jag vet inte längre vilket som är vad. :D

  Nu har plantorna vuxit till 3 blad och jag undrar hur man kan se skillnad på Trollius och Anemonopsis? Försökte hitta bilder på nätet, men enligt dem jag såg ser dessa växter ut väldigt lika i småplant-stadiet...

  Tacksam för svar.

  Mvh

  Marika

  SvaraRadera
 12. Hej Helen,

  Jag har en blommande anemone som jag väldigt gärna skulle vilja ta frön ifrån, hur vet jag när det är rätt läge? När är dom mogna?
  Köpte frön från Impecta och Garden North ifjol men inga av de sådderna har lyckats tyvärr. :(

  /Gunilla

  SvaraRadera
 13. I år har mina första Anemonopsis grott och jag är lycklig! Tyvärr står de och stampar med bara hjärtblad efter 2 månader - inte lika kul. Men en del sorter gör ju så. Har du nån erfarenhet av det?

  Undrar, Carina

  SvaraRadera

Jag blir så glad över att du tar dig tid för att skriva en kommentar. Tack!

Näst sista dag på år 2023

Om det nu ska bli ett enda inlägg i år får det bli det här.  Stort och varmt Tack er alla som fortfarande tittar in på bloggen trots att den...