fredag 15 oktober 2010

Att plocka frön.

För att kunna fröså måste man ha frön.
Man kan köpa men man kan också plocka från egen trädgård eller om man har lov att plocka hos någon vän. 
 'Tjuv' aldrig i någon annans trädgård då ni är på besök utan fråga om lov först.

Fröer bör man plocka i torrt väder och skriva namnet direkt.
 Fruktkött tvättar man bort, man kan skrapa mot en sil eller sätt fröna i en burk med vatten + lock, skaka flera gånger, efter några dagar sjunker de mogna fröerna till botten och de omogna flyter. Häll bort vattnet, skölj flera gånger, lägg sedan fröna på ett papper så dom kan torka.

 Vad man bör tänka på är att man ska använda sig av hanskar, vissa frön med fruktkött kan ge kraftiga hudirritationer tex. Kobrakallan.
 Fröer från växter som är F1-F2 hybrider är noga framkorsade för att få kraftiga och rikblommande växter, dom går inte att fröså.

 Men det är inte alltid självklart vad som är själva fröet, ibland döljs det av ett hölje, fruktkött eller så är det så smått att man kan tro det är 'damm'. Det händer även att fröna inte har något innehåll utan är bara ett tomt skal. Titta och känn efter så att det finns något innanför skalet.

 Själv gick jag 'bet' för någon dag sedan på Bäckanemonens frö, en del var gröna, ljusbruna eller svarta. Min undran var vilket frö som var moget?

 Kan naturligtvis fröså alla uppdelade i färger och vänta på resulatet eller så frågar man någon som vet. Jag ställde min fråga på STA-forum och fick svar.

 Fröer kan nästan se ut hur som helst, blanka, små, lurviga, spjutiga, tunna, 'kardborretaggit' osv.





 Men det spelar ingen roll ifall fröet är stor som en kokosnöt eller liten som ett knappnålshuvud, det har alla likadana egenskaper.
 Fröet ligger ju i någon form av frukt eller kapsel som faller av när fröet är moget. Innanför fröet finns en grodd som består av frövita och embryo.

Embryot innehåller en outvecklad huvudrot och anlagen till stammen som sedan ger hjärtblad. Frövita är en stärkelse av olja och protein och fungerar som 'matsäck' till det groende embryot.
För att ett frö ska gro behövs vatten, värme och syre.

När man har plockat frön måste dom torka ordentligt först på en tallrik eller papper innan man rensar och packar. Jag använder mig oftast av kaffefilter, man kan även vika egna fröpåsar eller kuvert. Skriv namnen direkt, man glömmer bort fortare än man tror.

 Jag sparar alla silicagelpåsar som brukar följa med i skokartonger, klädplagg m.m. och lägger ner dom i kartongerna tillsammans med fröpåsarna, dom drar till sig ev. kvarvarande fukt.


 Förvara fröna mörkt och torrt i ca. +14-+16º

 Viktigt att veta är att det här är ingen exakt och korrekt berättelse utan bara en beskrivning om hur jag gör.
 Har man plockat frön förut så har man egna rutiner och dom ska man följa, men för en som är nybörjare kan det vara ett litet tips.
Men ju mer man studerar växterna, plockar frön, eller sätter sönder kapslarna ,ju mer lär man sig och blir säkrare för varje gång.

Ha en mysig kväll!


          

12 kommentarer:

  1. Jättebra information! Det är härligt med frön!
    Ha en fin helg! / Irene

    SvaraRadera
  2. Tack Irene!
    Roligt att du tyckte det :=)
    Ha en fin helg du med!

    SvaraRadera
  3. Tack för många bra och tydliga råd/bilder.
    Som du säger finns det säkert en hel del "variationer" hur man gör, det ska bli intressant att följa hur du gör. Vi har ju sett dina fina resultat av frösådda växter:)
    Ha det gott /Stina

    SvaraRadera
  4. Hej Stina!
    Ska försöka förmedla odlarglädjen så gott det går så får vi hoppas att någon blir 'smittad' under vägen ;=)

    Ha en fin dag!

    SvaraRadera
  5. Hej Helen!
    Det känns som det är till mig du skriver, då jag är jätteintresserad av frösådd, men lite i nybörjarstadiet.Tack för alla råd!
    Gunilla

    SvaraRadera
  6. Hej Gunilla!
    Vad roligt om du tycker du får bra och handfasta råd :=)
    Det är sååå härligt med egna frösådder!
    Trevlig helg!

    SvaraRadera
  7. Hej Helen.
    Det börjar klia i så- figrarna även på mig efter att ha läst det du skrivit.
    Hur får man tag i frön från slingerstormhatt?
    Häls. Hans i Brännberg

    SvaraRadera
  8. Hej Hans!
    Tiden går fort, rätt var det är ska vi fröså våra frön :=)
    Såg att Impecta hade frön av Slingerstormhatten i sitt sortimen men om du mailar mig din adress kan jag skicka dig några frön.
    Trevlig avslutning på helgen!

    SvaraRadera
  9. Tack för alla goda tips. Jag är helt nybörjare med frösådd/ fröplockning. Förra vintern gick inte så bra så iår har jag tänkt försöka med bättre utfall. Du har gett mig många fina råd här. Nu återstår det bara att säga tvi,tvi och kryssa fingrar och tår :)

    SvaraRadera
  10. Hej igen Helen.
    Tack för tipset om slingerstormhatten, jag har nu beställt sådana frön och några andra perenner med, bl a Kermesbär. Har du testat den förut, klarar de sig här i Norrbotten?
    Här i Brännberg har vi nu lite snö och - 10, men jag drömmer om våren och beställer frö att så, kanske redan nu när de kommer med posten...

    Hälsningar - Hans

    SvaraRadera
  11. Hej Mia!
    Har tyvärr missat att kommentera ditt inlägg, försöker hålla koll men misslyckas ibland.
    Roligt att du försöker dig på frösådd igen, man ska inte ge upp :=)
    Lycka till!


    Hej Hans!
    Har inte heller sett ditt inlägg här förrän nu :=)
    Jodå, har har både frösått och prövat plantor av Kermersbär på flera olika lägen i min trädgård. Tyvärr har det aldrig överlevt en enda planta, men det kanske går bättre för dig. Man har ju så många olika jordar och lägen, du får berätta hur det går. Håller tummarna!

    SvaraRadera
  12. Men oj va kul att hitta till din sida!
    Jag kommer att kika in då och då för att lära mej mer om tex frösådd. Jag blev så glad över att se dina sådder med bilder och förklaringar!
    I höstas sådde jag massor av fröer i mina rabatter och hoppas att några klarar behandlingen och tar sej :)
    Det känns lite övermäktigt att orka med allt engagemang med förkultivering, stratifiering osv. men några vallmosorter och vit praktvädd ska jag testa att förkultivera i vår.
    Tack för en jätteintressant sida och må alla dina frösådder gro!!!!! :)

    /nettan

    SvaraRadera

Jag blir så glad över att du tar dig tid för att skriva en kommentar. Tack!

Näst sista dag på år 2023

Om det nu ska bli ett enda inlägg i år får det bli det här.  Stort och varmt Tack er alla som fortfarande tittar in på bloggen trots att den...